Afdichtingen: vaak onzichtbaar, maar altijd belangrijk

Afdichtingen: vaak onzichtbaar, maar altijd belangrijk

Ben je niet werkzaam in bijvoorbeeld de industrie of in een fabriek, dan doet het woord ‘afdichtingen’ misschien niet meteen een belletje rinkelen. Toch komt iedereen er direct of indirect dagelijks mee in aanraking. Het zijn deze afdichtingen die ervoor zorgen dat ons eten en drinken veilig op ons bord belanden. Dat we dagelijks elektriciteit en water kunnen gebruiken, en dat de fabrieken om ons heel veilig en zonder lekkage kunnen werken. Behoorlijk belangrijk dus!

Wat zijn afdichtingen?

Afdichtingen zijn kortgezegd materialen die ervoor zorgen dat wat zich binnen bevindt niet naar buiten kan, en dat wat zich buiten bevindt niet naar binnen kan. Denk bijvoorbeeld eens aan een leertje in je kraan. Dit leertje zorgt ervoor dat de twee metalen onderdelen van je kraan niet alleen op elkaar passen, maar vooral ook niet kunnen lekken. Dat wordt bereikt door voor het leertje, een voorbeeld van een afdichting, een materiaal te gebruiken dat makkelijker vervormt dan de twee delen die het moet verbinden. Het materiaal vormt zich in de te verbinden delen, en zorgt zo voor een verbinding die niet kan lekken. Wel zo handig, op lekkage in huis zit niemand te wachten.

Afdichtingen worden niet alleen in je huis toegepast, maar in tal van installaties om je heen. Net als in je huis is het doel vooral om lekkage te voorkomen. Want waar dat binnenshuis vooral vervelend is, kan dat in grote installaties zelfs desastreuze gevolgen hebben.

Waar worden afdichtingen gebruikt?

Een goede afdichtingen leverancier heeft tal van verschillende afdichtingen in het assortiment. Geen verbinding is tenslotte hetzelfde, en stuk voor stuk hebben zij hun eigen afdichting nodig. O ringen worden bijvoorbeeld veel gebruikt, maar in andere situaties wordt er weer gekozen voor een heel andere manier.

Je komt afdichtingen op tal van plekken tegen. In de voedingsmiddelenindustrie bijvoorbeeld! Deze moeten aan allerlei extra eisen voldoen, ze kunnen tenslotte in aanraking komen met voedingsmiddelen die later op iemands bord belanden. Afdichtingen van silicone zijn hier bijvoorbeeld veel gebruikt. Ook op schepen zijn afdichtingen logischerwijs van groot belang. Hier worden bijvoorbeeld veel oliekeerringen gebruikt, wel zo veilig, ook voor het milieu. Afdichtingen zijn ook nodig als het gaat om hydraulische systemen. Hierbij kun je denken aan relatief kleine toepassingen als bijvoorbeeld een graafmachine, maar ook onze Oosterscheldekering is in wezen een groot hydraulisch systeem.  Om deze goed te laten werken is het van het hoogste belang dat alle onderdelen perfect in elkaar passen en er geen vloeistof of druk kan ontsnappen; dit kan ervoor zorgen dat het systeem niet goed werkt tenslotte.