De techniek achter metaalbewerking

Metaal is tegenwoordig overal in verwerkt: blikjes, auto’s, huishoudelijke apparaten, smartphones et cetera. En dat is ook helemaal niet vreemd: het is extreem stevig en duurzaam materiaal en door moderne technieken kan het steeds veiliger, sneller, preciezer en sneller geproduceerd en bewerkt worden. Wil je meer weten over de technische aspecten van het bewerken van metaal? Lees dan vooral verder!

Metaalbewerking gaat helemaal geautomatiseerd

Er zijn bedrijven met volledig automatische werkplaatsen. Zodra er een bestelling binnenkomt, gaat een robot aan de slag. Het materiaal wordt gekoppeld aan de juiste machine. Door robots wordt het benodigde materiaal van de opslagplaats naar de machine gebracht en daar wordt het helemaal automatisch op maat gesneden en verwerkt tot de bestelde onderdelen. Doordat de robots 24/7 hun werk doen, kunnen zelfs bestellingen die ‘s nachts en in het weekend gedaan zijn razendsnel geleverd worden.

Soorten bewerkingen

Er zijn veel verschillende manieren waarom metaal op maat gemaakt kan worden, waarvan de meest gebruikte snijden, zagen en knippen zijn. Ieder van deze manieren heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij zagen wordt het metaal met een scherpe zaag op maat gemaakt, terwijl dit bij knippen met een speciale industriële schaar gebeurt. Beide zijn snelle en voordelige manieren van een rechthoekige plaat te krijgen. Wanneer je metaal echter een specifieke vorm moet hebben, kom je al gauw uit bij snijden, waarbij het metaal gesneden wordt door middel van een laser. Het grote voordeel van snijden ten opzichte van knippen of zagen is dus hoe precies het is. Ook deze processen verlopen volledig automatisch. De snijmachines worden door de computer gestuurd, waardoor het snijden heel nauwkeurig is. De computer houdt rekening met het soort metaal, aantallen en dikte van de plaat en past de sterkte van de laser automatisch aan. 

Binnen het snijden zijn er nog allerlei subcategorieën. Zo is er bijvoorbeeld autogeensnijden, wat zeer geschikt is om dikke platen op maat te snijden. Deze snijmethode is alleen geschikt om staal mee op maat te snijden. Ook is er plasmasnijden: hierbij wordt het metaal gesneden met een hele geconcentreerde plasmaboog. Hierdoor komt er bij deze snijmethode erg weinig warmte vrij, waardoor er weinig thermische vervorming plaatsvindt.