Drie redenen waarom we niet zonder post kunnen
Nu we steeds vaker digitaal communiceren, lijkt het alsof we eigenlijk best zonder de post afkunnen. Maar is dat ook echt zo? Of blijft de post, of die nu door de brievenbus past of niet, altijd een plekje in ons leven houden?
Het voelt persoonlijker
Laten we beginnen met de post die wel door de brievenbus past. Voor de introductie van de e-mail kreeg je als huishouden bijna dagelijks post binnen. Niet altijd even bijzonder of gewenst, veelal rekeningen of andere saaie brieven van bedrijven en instanties waar je klant bij was, maar toch: er lag bijna iedere dag wel post op de mat.
Hoe anders is dat nu. Vrijwel alles gaat digitaal, zowel de saaie post als hierboven beschreven, als ook de persoonlijke post die je vroeger ook nog wel eens ontving. Natuurlijk is dat beter voor het milieu, we gebruiken minder papier, maar soms is échte post toch wel stukken fijner om te ontvangen dan digitale.
Een voorbeeld? Neem bijvoorbeeld een kerstkaart. Steeds minder mensen versturen ze, terwijl het toch altijd wel gezellig en persoonlijk is, een kaartje dat iemand met zorg geschreven heeft ontvangen. Dat geldt overigens ook voor ansichtkaarten vanaf een vakantieadres: natuurlijk kun je je familie ook een foto sturen per WhatsApp, maar zo’n kaart met buitenlandse postzegels die je ter plekke gekocht er verstuurd hebt voelt toch een heel stuk meer bijzonder.
Je kunt er dingen mee versturen, echte dingen
Een ander voordeel van echte post: je kunt er dingen mee versturen. Echte dingen, dingen die dus niet als attachment in een e-mail kunnen. Een klein cadeautje bijvoorbeeld, voor iemand die het nodig heeft of voor een jarige wiens feestje je mist. Hoe leuk is het om een brievenbusdoos te vullen met een kleinigheidje? Met verpakkingstape maak je de doos dicht en stuur je hem op reis naar degene voor wie het bestemd is. Dat mag natuurlijk ook gewoon iemand zijn die iets bij je heeft gekocht op Marktplaats, ook iets waar de post nog veel voor gebruikt wordt.
Hoe krijg je ander al die aankopen thuis?
Waar het aantal poststukken dat door de brievenbus pas afneemt, neemt de hoeveelheid pakjes die per post worden verstuurd alleen maar toe. Meestal gaat het hier niet om post die de ene persoon aan de andere stuurt, maar de online bestellingen van winkels die netjes aan de deur worden afgeleverd. Ga maar eens na: hoeveel pakjes ontving jij pakweg 15, 20 jaar geleden? Nauwelijks, toch? Vergelijk dat eens met de huidige situatie, waarin de bezorgbusjes bijna niet meer uit de straat zijn weg te denken.