Het belang van goede werkkleding in de bouw

Het belang van goede werkkleding in de bouw

Werk je in de bouw, dan snap je dat niet ieder soort kleding geschikt is om je werkzaamheden in te verrichten. Wat voor soort kleding je dan wel draagt is afhankelijk van het soort werk dat je verricht en hoe de locatie waar je werkt eruitziet.

Kleding voor je werk

Niet alleen in de bouw is de juiste soort kleding van belang. Er zijn meer beroepsgroepen die om verschillende redenen speciale kleding moeten dragen. Je kunt hierbij denken aan veiligheid, maar er kunnen meer redenen zijn waarom je in een bepaald beroep specifieke kleding moet dragen. Denk bijvoorbeeld aan een beveiliger. Hierbij is het belangrijk dat er kleding wordt gedragen die genoeg bewegingsvrijheid geeft, maar ook dat de kleding een bepaalde herkenbaarheid en neutraliteit uitstraalt. Waar je als beveiliger in principe prima in een trainingspak van je favoriete voetbalclub je werk zou kunnen doen, je kunt je er tenslotte prima in bewegen, is dat praktisch gezien niet zo handig. Ten eerste ben je in deze outfit niet herkenbaar als beveiliger, ten tweede kan het uitdragen van je favoriete club ongewenste reacties uitlokken van mensen die eerder een andere club supporten.

Ook in de bouw spelen deze verschillende aspecten een rol. Werkkleding bouw moet voldoen aan eisen als het gaat om bewegingsvrijheid en veiligheid. Het is belangrijk dat mensen die in de bouw werken zich gemakkelijk kunnen bewegen en zich comfortabel voelen in hun kleding. Het gaat hier tenslotte om fysiek werk, dat wordt zeker niet gemakkelijker met een net iets te strak shirt waarin je je armen nauwelijks kunt bewegen. Qua veiligheid moet je denken aan stevige materialen die tegen een stootje kunnen. Een broek waar na een paar keer op de knieën leunen de gaten invallen is niet handig, die kun je wekelijks gaan vervangen. Dat geldt ook voor shirts of truien waar bij het minste geringste een haal of gat in zit; niet handig, maar ook niet veilig voor de drager van de kleding.

Herkenbaarheid

In de bouw zijn het vaak de werkgevers die werkkleding aanleveren aan hun personeel. Hiermee zorgen zij er niet alleen voor dat ze zeker weten dat al hun mensen veilige, comfortabele kleding dragen, ze kunnen op die manier ook nog eens hun herkenbaarheid verhogen.

Veel merken, Snickers werkkleding bijvoorbeeld, kun je in verschillende uitvoeringen en kleuren kopen. Als je zorgt dat al jouw mensen in dezelfde kleuren rondlopen, ziet dat er netjes uit. Daarnaast kun je ze vaak bedrukken met de bedrijfsnaam of het logo van het bedrijf waar zij voor werken. Dat zorgt weer voor een betere herkenbaarheid, zeker op een bouwplaats waar verschillende bedrijven samenwerken geen overbodige luxe.