Verplicht een mondkapje op in openbare ruimtes

Vanaf juni 2020 zijn mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer, maar vanaf 1 december 2020 moet je nu ook verplicht een mondkapje dragen in openbare ruimtes. De meningen over het nut van mondkapjes zijn verdeeld, maar het grootste gedeelte van de bevolking en ook van de regering gelooft dat deze verplichting noodzakelijk is. Onder openbare ruimtes verstaan we horecagelegenheden, tankstations, parkeergarages, winkels, musea, bibliotheken en alle andere ruimtes waar iedereen naar binnen kan stappen. 

De regels voor het mondkapje zelf

Als jij een kapje wilt kopen voor gebruik in het openbaar vervoer en openbare ruimtes, dan zijn er een aantal regels die je in acht moet houden. Als je je daar niet aan houdt of je draagt geen mondkapje, dan krijg je een boete van 95 euro als je wordt gepakt. De belangrijkste regels zijn als volgt:

  • Er zijn geen kwaliteitseisen van kracht op de mondkapjes die je in het OV en openbare ruimtes mag dragen. 
  • Het moet een niet-medisch mondkapje zijn die je hebt gekocht of die je zelf hebt gemaakt. 
  • Sjaals, bandana’s en spatschermen worden niet gezien als kapje en zijn dus niet toegestaan.

Mondkapjes dragen

Behalve deze regels over de mondkapjes zelf die je in acht moet nemen, zijn er ook een aantal regels met betrekking tot het dragen van een mondkapje.

  • Je doet het kapje op voordat je de openbare ruimte of het vervoermiddel instapt en je doet hem af als je weer buiten bent.
  • Mondkapjes, zowel de wegwerp- als de stoffen variant, moeten na gebruik worden weggegooid of opgeborgen/gewassen.
  • Als je in de openbare ruimte bent, mag je mondkapje af als je zit.
  • Raak het stoffen gedeelte van je kapje niet aan, was je handen voordat je hem opzet en nadat je hem hebt afgenomen en houd je aan de instructies van de Rijksoverheid.

Kapjes en de basisregels

Het feit dat je een kapje draagt is geen reden om de basisregels te vergeten. De mondkapjes zijn daar een aanvulling op en creëren geen uitzonderingen. Als je in het openbaar vervoer bent en in openbare ruimtes, dan houd je dus nog steeds 1,5 meter afstand, ook als je een mondkapje draagt. Je vermijdt druktes, je wast regelmatig je handen en je beperkt contact met andere mensen. Je mag dagelijks drie mensen thuis ontvangen en als je naar buiten gaat, doe dat dan niet in groepen van meer dan vier mensen.  Een afspraak voor een Coronatest Nederland maak je snel online.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de regels. In kerken, moskeeën en tijdens begrafenissen en crematies, bijvoorbeeld, geldt de mondkapjes plicht niet. Mensen die om welke reden dan ook geen mond kunnen dragen hoeven dit niet te doen. Houd er dan wel rekening mee dat je dit goed zal moeten kunnen bewijzen met een brief van de dokter. Om fraude te voorkomen zal hier erg streng op worden gelet. Tot de verplichting wordt stopgezet doe je dus gewoon het beste een mondkapje op in openbare gelegenheden. Als iedereen dat doet, wordt verspreiding van het virus in ieder geval een stuk minder gemakkelijk.