Ventilatie pijp decoratie binnen

Waarom je elk huis zou moeten voorzien van een ventilatiesysteem

In nieuwbouwwoningen wordt het al standaard voorzien, bij renovaties wint het steeds meer aan populariteit. Ventilatiesystemen zijn niet meer uit je leven en je woning weg te denken. Dat is ook niet zo vreemd: ze zijn energiezuinig en zorgen voor propere lucht in je huis. Hier lees je alles wat je moet weten over ventilatiesystemen.

Gezonde lucht voor een gezond leven

Om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk invloed van buitenaf naar binnen kan komen. In de winter wil je de koude lucht buiten houden en in de zomer heb je het liefst een frisse woning. Om dit te bereiken, moet je woning heel goed geïsoleerd zijn. Dat heeft als voordeel dat je minder energie verbruikt en dus geld bespaart. Een nadeel is dat je je ramen niet meer zomaar open kan zetten om te verluchten, want anders werk je je isolatie tegen. Gelukkig bestaat hier de ideale oplossing voor, namelijk een ventilatiesysteem. Door het gebruik van een ventilatiesysteem wordt de lucht in je woning ververst én gelijktijdig gefilterd. Zo krijg je steeds opnieuw geventileerde, propere lucht in huis. Dat biedt tal van voordelen voor je gezondheid. Zo kun je beter werken en slapen wanneer de lucht die je inademt gereinigd is. Je ademt geen fijnstofdeeltjes, pollen of andere viezigheid meer in. Dat is erg positief wanneer je allergieën hebt, zoals hooikoorts. Door de pollen buiten te houden, heb je thuis geen last meer van je allergie. Je hebt ook geen last meer van onaangename geuren, want die worden in een handomdraai weggefilterd. Verder vermijd je schimmelvorming in huis doordat een ventilatiesysteem hoge luchtvochtigheidswaarden verlaagt.

Hoe onderhoud je een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem werkt met een filter. Filters bestaan in allerlei vormen en maten en worden door verschillende merken geproduceerd. Wanneer je een filter van het merk Brink of van P. Lemmens koopt, kun je er zeker van zijn dat je een kwalitatieve filter in huis hebt gehaald.
Je zou je filter elk half jaar een keertje moeten vervangen. Als je woning vervuild is door renovatiewerken of omdat er bijvoorbeeld binnen gerookt wordt, zou je dit nog vaker moeten doen om altijd schone lucht te hebben. Je laat je ventilatiesysteem ook best elk jaar even nakijken door een specialist, om er zeker van te zijn dat alles goed blijft werken.

Waar koop je filters?

Je kunt je filters gemakkelijk online bestellen. Zowel de filters van Brink als die van P. Lemmens kun je online aankopen. Ze worden dan bij je thuis geleverd. Je kunt ze binnen de 2 werkdagen thuis ontvangen. De betaling kun je gemakkelijk online uitvoeren. Als je meteen een voorraadje aankoopt ter waarde van 50 euro of meer, worden de filters zelfs gratis naar jou opgestuurd.