Zo maak je zelf je zekeringkast

Zo maak je zelf je zekeringkast

Voor elke doe-het-zelver die wat handig is met elektriciteit, is het een heel tof project om zelf een zekeringkast in elkaar te knutselen. Met de juiste onderdelen is dit helemaal niet zo moeilijk. Bovendien is zo’n zekeringkast een project waar je meer dan jarenlang plezier van hebt, want ze is onmisbaar in je woning. Hoe je zo’n zekeringkast zelf kan maken, lees je hier.

5 stappen naar je eigen zekeringkast

Een eigen zekeringkast maken is niet zo moeilijk. De bekabeling plaatsen laat je best over aan een professional, behalve wanneer je zelf heel handig bent met elektriciteit. Ook het doorverbinden van je automatische zekeringen en differentieelschakelaars is werk voor een expert. Als dit gebeurd is, kun je zelf van start gaan.

Stap 1: onderdelen aankopen

Wanneer je zelf een zekeringkast in elkaar gaat knutselen, heb je hier de juiste, meest kwalitatieve onderdelen voor nodig. Die vind je bij Elektramat België. Bij deze groothandel kunnen particulieren als professionals terecht. Het aanbod kun je online raadplegen en bestellen. De onderdelen worden dan in een mum van tijd bij je thuis geleverd.

Stap 2: zekeringkast plaatsen

Wanneer je start met het plaatsen van je zekeringkast, zorg er dan voor dat je spanningsloos werkt! Dit is van levensbelang! Bij een volledig nieuwe installatie speel je op safe door de voedingskabel als laatste te verbinden. Bevestig daarna de aardingsrail onderaan de verdeelkast. Nu kun je de zekeringkast tegen de muur plaatsen, idealiter op ongeveer anderhalve meter hoogte. Maak vervolgens de kabeldoorgangen vrij. Hiervoor gebruik je kabelinvoeren.

Stap 3: sluit de kabels van de meterkast aan

Je begint het best met de dikste kabels en je eindigt met de dunste exemplaren. Duw vervolgens de blauwe en bruine draad achter de differentieelschakelaar in de kast en knip ze op maat. Daarna kun je de geleiders strippen, zo zorg je voor een goed contact met de klemmen. Plaats hierna de geleiders op de juiste klemmen en schroef ze er in vast met een schroevendraaier. Dan breng je de aardingskabel naar de onderkant van de zekeringkast, waar de aardingsrail aangesloten is. Bevestig hem pas wanneer alle andere kabels aangesloten zijn.

Stap 4: verbind de kabel voor stopcontacten en verlichting

Je kunt nu alle kringen met stopcontacten aansluiten op een automatische zekering. Dit doe je door de geleiders op de juiste klemmen te bevestigen en de aardingsgeleider naar de aardingsrail te brengen. Wanneer alle kabels met een automatische zekering verbonden zijn, bevestig je de aardingsdraden in de aardingsrail.

Stap 5: afwerking

Controleer met je schroevendraaier of alle schroeven goed vast zitten. Zorg dat er geen koper zichtbaar is. Bedek dan alle open gaten met afdekplaatjes. Er mag geen bedrading meer zichtbaar zijn. Breng vervolgens identificatieplaatjes aan bij de differentieelschakelaars en de automaten. Maak dan een deur om je zekeringkast af te sluiten en kleef de verplichte stickers op de deur. Laat tot slot je installatie keuren door een erkend keurder.